Centos’a CyberPanel Kurulum Adım adım yazımızda anlatıyoruz.
Centos’a CyberPanel Kurulum ile ilgili herşeyi bu yazıda sizler için bir araya getirdik. Önerilen CENTOS 7 sürümünü kullandık. Öncelikle Cyberpanel’i tanıyalım dersek ;
CyberPanel, OpenLiteSpeed web sunucusu için yeni bir açık kaynaklı web barındırma kontrol panelidir. CyberPanel ile yeni alan adları / vhost’ları kolayca ekleyebilir ve bunlar için SSL’leri yönetebilirsiniz ve ek olarak, lscache modülü varsayılan olarak etkinleştirilir. Böylece kullanıcılar sayfalarını önbelleğe almak için kullanabilirler. Bu da ek performans sağlar.
CyberPanel, WordPress ve Joomla için tek tıkla oto yükleyiciye sahiptir. WordPress yükleyici de WordPress için LiteSpeed Cache eklentisini etkinleştirir. Bu da wordpress için ek performans sağlar.
CyberPanel de yer alan OpenLiteSpeed de php 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 7.0, 7.1, 7.2 php sürümleri, ftp, dns, mariadb, phpmyadmin, dosya yöneticisi, Auto SSL, Email Servisi kurulu gelir. Bu sayede siteleriniz için dilediğiniz php sürümünü seçebilirsiniz ve diğer bir özellik CyberPanel’de Türkçe dil desteğide mevcuttur.
CyberPanel (with Open Litespeed) Minimum Gereksinimler;
Centos 7.x
Python 2.7
1024MB veya üstü RAM
10GB Disk Alanı
İÇİNDEKİLER
Centos’a CyberPanel Kurulumuna başlayalım
Öncelikle CyberPanel kurulumu için sunucumuza SSH erişimi sağlamamız gerekmektedir. Örnek olarak bilgisayarınıza putty programını kurarak SSH bağlantısı sağlayabilirsiniz.
PUTTY programı ile sunucu IP adresiniz ve SSH PORT : 22 (standart) ile siyah konsol ekranına ulaşacaksınız. Burada
Login as : root
root@sunucu IPniz’s password: sunucu şifrenizdir
NOT : Password yazarken güvenlik için ekranda hiçbir hareket olmayacaktır. Bu durum sizi yanıltmasın, şifrenizi klavyeden yazarak ENTER’a tıklayınız veya şifrenizi kopyaladıktan sonra SSH konsolu üzerinde mouse’ ta sağ tıklayarak, şifrenizi yapıştırabilir ve ENTER’ a tıklayarak işlemi pratikleştirebilirsiniz.
Artık Centos’a CyberPanel Kurulumu için her şey hazır
1. SSH bağlantımızı sağladıktan sonra öncelikle sunucumuz üzerinde Centos güncellemelerini yapalım. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırarak güncelleme işlemini başlatabiliriz.
yum -y update
Bazı kılavuzlarda aşağıda yer alan selinux özelliğinin kapatıldığını gördük yazıya bu ayarı da ekledik. Bu işlemi yapmadan da Cyberpanel kurulmakta.
1.1. nano editör ile selinux açınız ve disabled olarak güncelleyin
nano /etc/sysconfig/selinux
Örnek : SELINUX=disabled
Aşağıdaki klavye tuş kombinasyonları ile kaydedin ve editörden çıkın ;
ctrl + x + e + enter
1.2. Sunucuyu yeniden başlatın ;
reboot
2. Bu işlemleri bitirdikten sonra şimdi sırada kurulum işlemi için gerekli dosyaları sunucumuza çekmek ve kurulum işlemini başlatmak kaldı, tekrar SSH’ a bağlanın ve Aşağıdaki komutu kopyalayıp SSH üzerinde yapıştırarak işlemi başlatabilirsiniz.
sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O – https://cyberpanel.net/install.sh)
3. Kurulum sırasında ilk olarak size yapmak istediğiniz işlemi soracaktır. Biz CyberPanel kurulumu yapmak istediğimiz için 1 butonuna basıyoruz.
4. Bir sonraki adımda hangi versiyonu kurmak istediğimizi soracaktır. Biz ücretsiz versiyonu seçerek devam ediyoruz. Siz kendi tercihinize göre seçim yapabilirsiniz. 1 Numaralı seçenek openlitespeed yani ücretsiz versiyonu içermektedir. 2 Numaralı seçenek ise litespeed yani ücretli versiyonu içermektedir.
5. Bu adımda size hangi servislerin yükleneceğini sormaktadır. Y tuşuna basarak tüm servislerin kurulmasını seçebilirsiniz.
ÖNEMLİ BİLGİ :
Eğer bu aşamada aşağıdaki yazı yerine Install minimal service for CyberPanel? This will skip powerDNS, Postfix and Pure-Ftpd şeklinde bir yazı görür iseniz n diyerek devam edin. Bazı Cyberpanel kurulumlarında bu notta belirttiğimiz seçenek yer alabiliyor. Ftp, mail, dns servisleri kurulmadan geçilebiliyor. Buna dikkat etmenizi öneririz.
6. Bu adımda size Mysql servisi sunucu üzerinde mi yoksa farklı bir sunucuda mı kullanmak istediğinizi sormaktadır. Sunucu üzerinde kullanmak istediğimiz için N harfine basarak devam ediyoruz.
7. Bir sonraki adımda versiyon kontrolü yapmaktadır. Enter tuşuna basarak devam edebilirsiniz.
8. Bu adımda sizden sunucu şifresi istemektedir. CyberPanel default olarak 1234567 şifresini atamaktadır. D Tuşuna basarsanız bu şifreyi onaylamış olursunuz. Kurulum sonrası tekrar değiştirebilirsiniz. R tuşuna basarsanız CyberPanel size karmaşık bir şifre oluşturur. S tuşuna basarsanız kendi istediğiniz şifreyi belirleyebilirsiniz.
9. Bu adımda PHP versiyonlarının kurulumunu sormaktadır. Y tuşuna basmanız gerekmektedir.
10. Sonraki iki ekranda herhangi bir işlem yapmadan tekrar Y tuşuna basıyoruz ve kurulum işlemimiz başladı. Bu işlem sunucu özelliklerinize bağlı olarak uzun sürebilir. Kurulum ortalama 30 dakika sürebilir.
Not: Kurulum sırasında /root/.acme.sh/acme.sh –upgrade –auto hatası alırsanız aşağıdaki komutları çalıştırarak makale içerisinde birinci adıma geri dönmeniz gerekmektedir.
yum install cronie -y
yum install openssl -y
Artık Centos’a CyberPanel Kurulum işlemimizin sonuna geldik, kurulum işlemimiz tamamlandıktan sonra SSH ekranımızda sunucumuza ait panel bilgileri gelecektir.
Panel giriş için bilgileriniz aşağıdaki gibidir;
https://sunucuipadresi:8090
Kullanıcı adı: admin
Şifre: 1234567 veya kurulum sırasında belirlediğiniz şifre
Böylece Centos’a CyberPanel Kurulum tamamlamış oluyoruz.
Cyberpanel Güvenlik işlemleri
1- Cyberpanel Giriş şifresini değiştirme
Panele giriş sonrası mutlaka admin şifrenizi zorlu bir şifre ile değiştirin ve ayrıca yönetici mailinide değiştirmeyi unutmayın. Örnek kısayol; https://sunucuipadresiniz:8090/users/modifyUsers
Eğer OpenLiteSpeed Web Admin paneline de erişmek ister iseniz yukarıdaki görseldeki gibi WebAdmin console username ve password ile https://sunucuipadresiniz:7080 üzerinden erişebilirsiniz. Eğer erişemiyor iseniz Firewall kısmından 7080 portunu TCP olarak açmayı unutmayın
2- Cyberpanel Giriş portunu değiştirmek
2.1.CyberPanel’in portunu SSH üzerinden değiştirmek
Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- SSH ile sunucunuza bağlanın ve root kullanıcısı olarak oturum açın.
/etc/cyberpanel
dizinine gidin.
cd /etc/cyberpanel
port.py
dosyasını bir metin düzenleyiciyle açın.
nano port.py
panelPort
değerini istediğiniz port numarasıyla değiştirin. Örneğin, CyberPanel’i 8080 portunda çalıştırmak istiyorsanız,panelPort = 8080
olarak ayarlayın.- Dosyayı kaydedin (CTRL + X tuş kombinasyonu ile çıkış yapabilirsiniz).
- CyberPanel hizmetini yeniden başlatın.
systemctl restart lsws
Artık CyberPanel, yeni ayarladığınız port numarası üzerinden erişilecektir. Örneğin, https://sunucuipadresi:8080
şeklinde erişebilirsiniz.
2.1.CyberPanel’in portunu Cyberpanel üzerinden değiştirmek
CyberPanel üzerinden port değişikliği yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Tarayıcınızı açın ve CyberPanel’e giriş yapın.
- Sol tarafta yer alan menüden “Server Configuration” (Sunucu Yaplandırması) seçeneğini tıklayın.
- Ardından “General” (Genel) sekmesine tıklayın.
- “Control Panel” (Kontrol Paneli) bölümünde, “Panel Port” (Panel Portu) alanını bulacaksınız. Bu alana yeni bir port numarası girin.
- Yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için “Save Changes” (Değişiklikleri Kaydet) düğmesine tıklayın.
- Sunucunuzdaki bağlantıları kesmek ve değişiklikleri etkinleştirmek için CyberPanel’i yeniden başlatmanız gerekebilir. Bu durumda, “Server Configuration” menüsündeki “Service Management” (Servis Yönetimi) sekmesine gidin ve “Restart CyberPanel” (CyberPanel’i Yeniden Başlat) düğmesine tıklayın.
Artık CyberPanel, yeni port numarası üzerinden erişilecektir. Örneğin, https://sunucuipadresi:####
(#### yerine yeni port numarasını yazın) şeklinde erişebilirsiniz.
DİKKAT : Port değişikliği sonrası eğer Cyberpanele ulaşamaz iseniz SSH üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırınız.
iptables -F
Cyberpanel kurulumu sonrası yapılması gereken tüm ayarları buradaki linkten ulaşacağınız dökümanlardan inceleyebilirsiniz.
NOT: WordPress kurulumu veya taşıması işlemi sonrası alt sayfalarda 404 hatası alırsanız:
1- Cyberpanelden Litespeed’i kapatıp açın.
2- public_html klasör izinlerini 755 olarak düzenleyin.