Şirket maili kurulumu ve kullanımın şekilleri
Şirket maili kullanımında program üzerinden kullanım veya programsız kullanım söz konusudur. Tuncer.web.tr üzerinden alınan hosting hizmeti ile gelen maillerinizin kurulumu için gerekli bilgileri aşağıda sunulmuştur. Farklı hosting firmalarından alınan mail hizmetlerinde de webmail giriş adresi ve gelen-giden sunucu adresleri farklı olacaktır. Bu farklılıkları göz önünde tutarak aşağıdaki yazıyı rehber olarak kullanabilirsiniz.
Kurum mailinizi hem doğrudan bir internet tarayıcı ile açarak kullanabilirken, hem de telefonunuzda veya bilgisayarınızda kurulu olan mail programınıza tanımlayarak kullanabilirsiniz.
Şirket Maili nizi 2 şekilde kullanmanız mümkündür.
- Online olarak tarayıcı üzerinde kullanabilirsiniz. Programsız doğrudan maillere erişebilirsiniz.
- Outlook, Thunderbird gibi bir mail programı üzerinde kullanabilirsiniz.
Hem bilgisyarınızda hemde Cep telefonunuz ve tabletiniz üzerinde yukarıda belirtilen iki şekilde de Maillerinize bağlanmanız mümkündür. Bilgisayar ve telefonlarda bağlanma mantığı aynı olsa da yönergelerde farklılıklar mevcuttur.
A) BİLGİSAYAR ÜZERİNDE ŞİRKET MAİLİ KULLANIRKEN
Bilgisayarınızda online olarak şirket maili kullanabilirsiniz.
Bunun için internet tarayıcınız (chrome gibi) açarak “https://da5.megatrhost.com/roundcube/ “ adresini yazın. Açılan ekranda kullanıcı adı yerine mail adresinizi ve altına şifrenizi yazarak mail kutunuza erişebilirsiniz.
Bilgisayarınızda Outlook, Thenderbird gibi bir mail programı üzerinde
Eğer daha önce bir mail kurulu değil ise bu programlar açılışta sizi bir e-posta hesabı yüklemeniz için yönlendirecektir. Yoksa Kullandığınız programda “hesap ekle” alanına gelmelisiniz.
Kullandığınız program ve versiyonuna (Outlook 2007, Outlook 2013 gibi) göre İnternette “mail kurulumu” şeklinde aratırsanız ayrıntılı yönergeler bulabilirsiniz. Ben aşağıda Outlook 2019 üzerinde işlemleri kısaca anlatıyorum
Outlook 2019 için ; Sağ üstten DOSYA/hesap ayarları/hesap ayarları seçilmelidir. Açılan pencerede yüklü olan mail hesabı görülür aşağıda görseldeki gibi.(Eğer ilk e-posta kuruluyorsa zaten program açılışta sizden gerekli bilgileri isteyecektir.)
Buradan soldaki “YENİ…” tıklamalısınız. Açılan ekrana e-posta adresinizi yazmalı ve “hesabımı kendim ayarlamak istiyorum” u seçmelisiniz.
Sıradaki ekran aşağıdaki gibi olmalıdır. Posta kurulum tipini buradan POP olarak seçiyoruz. Böylece maillerimiz bilgisayara depolanacaktır.
Ve sonraki ekranda parolamızı yazıyoruz ve BAĞLAN tuşuna tıklıyoruz. Eğer program eski versiyon ise posta sunucu adreslerini kendiniz girmeniz gerekebilir. Bu durumda aşağıdaki bilgileri kullanınız..
Gelen Posta Sunucu adresi :
POP/IMAP Server : mail.internetadresiniz (Örnek “mail.tuncer.web.tr” veya mail.firma.com )
Giden mail sunucusu : mail.internetadresiniz
Port No: 587
Şeklinde tanımlanmalı.
B) TELEFON ÜZERİNDE ŞİRKET MAİLİ KULLANIRKEN
Telefonunuzda online olarak kullanabilirsiniz.
Bunun için internet tarayıcınız (chrome, veya telefonun tarayıcısı gibi) açarak “https://da5.megatrhost.com/roundcube/ “ adresini yazın. Açılan ekranda kullanıcı adı yerine mail adresinizi ve altına şifrenizi yazarak mail kutunuza erişebilirsiniz.
Telefonunuzda bulunan bir mail programı üzerinde kullanmak için ;
Android üzerinde :
Her android telefonda Google uygulamaları arasında GMAIL standart olarak bulunmaktadır. Buradaki Gmail aynı zamanda bir mail programı olarak kullanılabildiğinden şirket mailinizi de buraya kurabilirsiniz. Böylece ekstra bir program telefona kurmanıza gerek olmaz.
Telefonunuzda şirket maili kurmak için önce Gmail’i açtıktan sonra sağ üstteki yuvarlak profilinize tıklayınız. Açılan ekranda “ başka bir hesap ekle” yi tıklamalı, sonrasında sırayla, “Diğer” posta tipini seçmelisiniz. Ardından e-posta adresinizi yazmalı ve alttan “Manuel kurulum” u seçerek kuruluma devam etmelisiniz. Sonrasında POP mu IMAP mı kuracağınızı uygulama size soracak. Maillerin telefona depolanmasını istemediğimizden IMAP seçeceğiz. Ardından şifreyi yazmamızı isteyecek sistem ve gelen ve giden mail sunucu adreslerini yazdıktan sonra mailimiz kurulmuş olacaktır.
Gelen posta sunucu ayarları :
Sunucu adresi : domaininiz / mail.domaininiz / imap.domaininiz şeklinde bu 3 varyasyondan biri olabilmektedir. Deneme yanılma ile veya hostingten dns tanımlamalarınıza bakarak gelen mail sunucu adresinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer hostinginiz de SSL / güvenlik sertifikası almış ve kullanıyor iseniz maillerinizin de şifreli şekilde kullanılması ve Güvenlik Türünün “SSL/TLS” seçilerek ayarlanması gerekir.
Eğer SSL var ise bağlantı noktası IMAP için : 993
Eğer SSL yoksa ise bağlantı noktası IMAP için : 143 olmalıdır.
Giden Posta sunucu ayarları :
Oturum açmayı gerektirir şeklinde ayarlı olmalı ve oturum açma bilgilerinin kullanıcı adı : mail adresiniz / şifre: mail şifreniz şeklinde ayarlanmış olması gereklidir.
Sunucu adresi : domaininiz / mail.domaininiz / smtp.domaininiz şeklinde bu 3 varyasyondan biri olabilmektedir.
Eğer hostinginizde SSL / güvenlik sertifikası almış ve kullanıyor iseniz maillerinizin de şifreli şekilde kullanılması ve Güvenlik Türünün “SSL/TLS” seçilerek ayarlanması gerekir.
Eğer SSL var ise bağlantı noktası SMTP için : 465
Eğer SSL yoksa ise bağlantı noktası IMAP için : 587 olmalıdır.
IOS sistemli iphone telefonlara kurulum yapmak:
İphone telefonunuzun yazılım versiyonuna göre kurulum yönergelerinde ufakta olsa değişiklikler mevcuttur. Genel kurulum şekli telefonunuzun ayarlarına girmeniz ve Mail / Hesaplar / Hesap ekle / Diğer adımlarını takip ederek kuruluma başlamanız şeklindedir.
Ayrıntılı bilgi için apple mail kurulumu sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.